Gopher

Znanstvena klasifikacija Gopher

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Rodentia
Družina
Geomyidae
Rod
Geomys
Znanstveno ime
Geomys bursarius

Stanje ohranjenosti gopherja:

V bližini ogroženo

Gopher Lokacija:

Srednja Amerika
Severna Amerika

Gopher Dejstva

Glavni plen
Korenine, sadje, listi
Habitat
Gozdne in travne prerije
Plenilci
Sove, kače, kojoti
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
6.
Življenjski slog
  • Socialni
Najljubša hrana
Korenine
Tip
Sesalci
Slogan
Kopajo velika omrežja predorov!

Gopher Fizične značilnosti

Barva
  • rjav
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
16 mph
Življenjska doba
3-5 let
Utež
220-1.000g (7,8-35,2oz)

'Gopherjeva glava je videti dvakrat večja, ko so vrečke na njenih licih polnjene s hrano'



Gopherji so glodalci, ki živijo v Severni Ameriki in Srednji Ameriki. So rastlinojede živali, ki jedo različne rastline. Čeprav so ti glodalci aktivni podnevi, v tunelih ostanejo večinoma pod zemljo. So samotne živali. Življenjska doba gofa je od 1 do 3 let.



Neverjetna dejstva o gopherju!

• Žepni gopher lahko vrečke, obložene s krznom, obrne navzven, da odstrani vsebino, podobno kot žep
• Gopher lahko zapre ustnice, hkrati pa ohranja izpostavljene sekalne zobe; če tega ne bi storili, bi med kopanjem v usta dobili veliko umazanije
• Gopherjem ni treba zapustiti svojih rovov niti zato, da bi našli vodo. Oskrbo z vodo dobivajo iz vlage v rastlinah, ki jih jedo
• Imajo ravne zobe, ki jim pomagajo pri brušenju čebulic, korenin in drugih delov rastline
• Včasih si predore delijo z drugimi živalmi

Gopher Znanstveno ime

Znanstveno ime tega gofa je Geomys bursarius. Je v družini Geomyidae in spada v skupino razred Mammalia . Ta glodalec je znan tudi kot žepni gopher, ker ima na licih vrečke, ki obložijo vrečke. Te vrečke lahko obrne navzven, da odstranite vsebino. Kot žep!



Domneva se, da beseda gopher izvira iz francoske besede gaufre. Gaufre pomeni vafelj, ki se lahko nanaša na zapleten vzorec predorov, ki jih izdelujejo žepni naramnice.

Obstaja veliko podvrst tega gofa. Nekateri med njimi vključujejo Geomys bursarius ozarkensis, Geomys bursarius illinoensis in Geomys bursarius missouriensis. Podvrste gopherja ali žepkarja živijo po vsej ZDA in vse do Mehike.

Gopher videz in vedenje

Gopherji imajo rjavkast, črn kožuh, pa tudi majhne temne oči in drobna ušesa. Gopher ima vitko telo, ki ga lahko poravna, tako da se prilega v ozke rove. Ta glodalec je dolg od 5 do 14 centimetrov. Gopher, ki je dolg 5 cm, je približno centimeter krajši od povprečnega svinčnika.



Običajno teh glodalcev tehta približno en kilogram. Gopher, ki tehta en kilogram, je po teži enak dvema hrčkoma, ki bi ju videli v trgovini z živalmi. Največja vrsta gofa lahko zraste do 2, 5 kilograma in živi v Srednji Ameriki.

Ta glodalec ima v licih vrečke. Torbice napolni s hrano in jih odnese na različne lokacije, ne da bi pri tem izgubil. Sposobnost polnjenja obrazov omogoča glodalcu, da hrano vzame pod zemljo in jo varno poje.

Gopher ima usta in zobe, ki mu pomagajo preživeti v svojem okolju. Gopherji imajo na primer ravne molarje, ki olajšajo žvečenje suhe, grobe vegetacije. Prav tako lahko zaprejo ustnice, hkrati pa ohranjajo izpostavljene sekalne zobe. Nekateri znanstveniki videz zob gopherjevega sekalca primerjajo z dletom. S svojimi sekalci kopajo po suhih, prodnatih tleh, da bi naredili svoje predore. Med napredovanjem potiskajo kamenje in kamenje. Če gopher ne bi mogel zapreti ustnic, bi med kopanjem dobil veliko umazanije v ustih!

Ta žival ima na sprednjih tacah kremplje, ki ji pomagajo, da se hitro zakoplje, tako da se ima kjer skriti pred plenilci. Skrivanje pod zemljo je glavna obramba te živali zaradi njene majhnosti.

Gopherji so sramežljive, samotne živali, razen v času razmnoževanja. Vendar so bili znani delijo svoje jame in predori z živalmi, razen z gofi. Zajci , kuščarji , in krastače so vse živali, ki si lahko delijo predorski sistem z gopherjem. Morda niso najboljši prijatelji, a uspejo si deliti isti življenjski prostor!

Gopher kriči na travniku

Gopher Habitat

Gopherji živijo v Severni Ameriki na Velikih ravnicah, od Teksasa pa vse do kanadske meje. V Srednji Ameriki živijo tudi gofiji, posebej v Mehiki.

Nekatere vrste teh glodalcev živijo v puščavah z izredno vročimi temperaturami, druge pa v bližini gora s hladnejšimi temperaturami. Glavna življenjska zahteva gofa je peščena zemlja, v katero se lahko nakopljejo, da si ustvarijo jamo. Lahko grejo pod zemljo, da se izognejo vročini ali mrazu.

Žepni gofi naredijo dve vrsti rovov. Ena vrsta predora je dolga s številnimi ovinki. Nahaja se blizu površine tal in gofri se skozi ta tunel premikajo, da bi našli rastlinske korenine. Druga vrsta predora je globlje v tleh. Gopherji uporabljajo te rove za svoja gnezda, shranjevanje hrane in skrivanje pred plenilci.

Lahko živijo v gozdnata območja , travniki, puščave ali travniki. Ti glodalci se ne selijo ali preidejo v mirovanje. Zasedeni so s kopanjem, da bi podaljšali rove, v različnih obdobjih leta iščejo hrano ali rejo.

Gopherjeva dieta

Kaj je gopher? Gopherji so rastlinojede živali. Radi jedo korenine, čebulice in gomolji rastline skupaj z njenimi listi. Gopher običajno najde korenine rastlin, ki rastejo v njegovih rovih, in potegne rastlino navzdol, da jo poje. Kot način, da se zaščiti pred plenilci, se ta glodalec izogiba puščanju svojih rovov za krmljenje rastlin nad zemljo.

Gopherjem ni treba zapustiti svojih rovov niti zato, da bi našli vodo. Oskrbo z vodo dobivajo iz vlage v rastlinah, ki jih jedo.

Gopher Predators in grožnje

Nekateri plenilci gopher vključujejo kojoti , kače , podlasice , jastrebi in sove . Ko gopher opazi plenilca, se odpravi na zaščito svojega jama. Ti glodalci se lahko celo premikajo nazaj, da hitro izginejo v svoji jami. Imajo občutljive repove, ki jih vodijo nazaj v varnost njihovega doma.

Če je gopher nadzemna hrana za rastline, lahko zlahka postane plen sova ali jastreb. Poleg tega lahko številne kače sledijo gopherjem v svoje rove in jih ujamejo. Kojoti , bobcats in druge večje živali lahko te glodavce premagajo.

Uradno stanje ohranjenosti gopra je Najmanj zaskrbljenost . Gopherji so v nekaterih mestih mišljeni kot škodljivci, kjer kopajo rove pod vrtovi in ​​okoli domov. Toda njihovo prebivalstvo ostaja stabilno.

Razmnoževanje gopherja, dojenčki in življenjska doba

V spomladanski sezoni moški gofi odidejo iskati nore, kjer živijo samice. Večina gopherjev se goji le enkrat na leto, čeprav je znano, da se nekateri gojijo v jesenski sezoni in tudi spomladi.

Gopherji imajo več kot enega partnerja. Brejost samice gopher je od 18 do 30 dni. Običajno ima samica gopher od 5 do 6 živih dojenčkov, imenovanih tudi mladiči. Skupina mladičev se imenuje leglo. Steljo imajo v gnezdu znotraj svojega sistema predorov.

Gopher mladiči se rodijo slepi in zaprtih ušes. Vidijo ali slišijo šele, ko so stari pet tednov. Mladiči dojijo od matere več tednov in se odstavijo pri približno 40 dneh. Mati gopher sama skrbi za svoje mladiče. Gopher mladiči lahko ostanejo pri materi do dva meseca, nato pa gredo ven kopati svoje jame.

Življenjska doba gofa je od 1 do 3 let. Čeprav so hitro premikajoči se glodalci, imajo veliko plenilcev, ki živijo v bližini in delijo svoje okolje.

Gopher populacija

Stanje ohranjenosti žeparskega gofa je Najmanj zaskrbljenost in svoje prebivalstva drži mirno. Znanstveniki ocenjujejo v povprečju od 4 do 5 gopherjev na hektar zemlje. Vendar pa se nekaj vrst gofov zmanjšuje zaradi izgube habitata. Dva primera sta tropski goep in Michoacan žep.

Tropski žepni gopher živi v Mehiki. Njegov uradni status ohranjenosti je ogrožen zaradi izgube habitata. Čiščenje zemljišč in gradnja odvzemata življenjski prostor tega gofa. So na seznamu zelo ogroženih živali v Mehiki.

Michoacan žepni gopher živi tudi v Mehiki in je tudi uvrščen med ogrožene. Izguba habitata zaradi krčenja gozdov in tekmovanja za hrano drugih živali v okolju sta dva posebna razloga za zmanjšanje populacije mičoakanskega žepca. Zdaj jo mehiška vlada varuje kot žival, ki ji grozi izumrtje.

Ogled vseh 46 živali, ki se začnejo z G

Pogosta vprašanja o Gopherju (pogosta vprašanja)

Kaj je gopher?

Gopher, imenovan tudi žepni gopher, je majhen glodalec, ki tehta od 1 do 2,2 kilograma. Je rastlinojed, ki večino svojega življenja preživi pod zemljo v sistemu rovov. Ta glodalec je v isti družini kot Bober . V licih ima vrečke, kjer shranjuje in nosi hrano na različne kraje.

Kako se znebiti gopherjev?

Gopherji so znani po tem, da kopajo luknje in rove na sprednjih in dvoriščih domov. Zato jih na nekaterih območjih štejejo za škodljivce.

Nekateri se gopherjev rešijo tako, da si postavijo pasti v živo, tako da ga lahko, ko ga ujamejo v past, preselijo v gozdnato območje.

Poleg tega je včasih, če imate psa na posestvu, dovolj, da preženete gosfere ali jih odvrnete od tega, da sploh ne pridejo blizu doma.

So gofi nevarni?

Ne, gofi niso nevarni. So sramežljive živali, ki se želijo izogniti pogledu, razen če se morajo poiskati nad zemljo, da bi našle hrano.

Kako nastavim pasti za gopher?

Pasti za gopher v živo je enostavno postaviti. Najprej odprite vrata pasti s sprožilno roko na strani pasti. Daj vabo na skrajni konec pasti. Listi solate so dobra izbira za vabo. Prepričajte se, da so vrata nastavljena, tako da ko bo gopher pritisnil dol na ploščad, da bo vzel solato, bodo vrata zaprta, tako da bodo glodalca zaprla. Nadzirajte past, da boste lahko ujetega gofa odpeljali na drugo mesto in ga osvobodili.

S kletko vedno ravnajte s težkimi rokavicami, ker se ujeti gopher lahko prestraši in poskuša ugrizniti skozi žične stene pasti.

Kakšna je razlika med gopherjem in mrhovinarjem?

Čeprav a gopher in mrhovec podobni so razlike. Prvič, mrhovinci so večji od gopherjev. Pravzaprav je lahko mrhovec včasih dolg tudi 2 metra! Tudi gopherjevi sekalci so vedno vidni, tudi če so njegova usta zaprta. Zobke mrhovinja lahko vidimo tudi, ko so njegova usta odprta. Na morskem repu je gosta dlaka, medtem ko na gopherjevem repu ni dlake.

Naučite se teh ključnih razlik in nikoli ne boste zamenjeli gopherja z mrkom ali obratno!

Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sesalcev
  8. Muzej puščave Arizona-Sonora, Dostopno tukaj: https://www.desertmuseum.org/books/nhsd_gophers.php#:~:text=These%20little%20animals%20are%20active,use%20gopher%20holes%20and%20tunnels.
  9. Nacionalna zveza za prosto živeče živali, dostopno tukaj: https://www.nwf.org/Educational-Resources/Wildlife-Guide/Mammals/Pocket-Gophers#:~:text=Pocket%20gopher%20teeth%20are%20well,are%20perfect % 20 za% 20 brušenje vegetacije.
  10. Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN, na voljo tukaj: https://www.iucnredlist.org/species/42588/115192675#population
  11. Enciklopedija o dejstvih živali, dostopno tukaj: https://www.animalfactsencyclopedia.com/difference-between-groundhog-and-gopher.html

Zanimivi Članki