Opič opica

Znanstvena klasifikacija opic Howler

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Primati
Družina
Atelidae
Rod
Alouatta
Znanstveno ime
Alouatta

Stanje ohranjenosti opic Howler:

Najmanj zaskrbljenost

Lokacija opice Howler:

Srednja Amerika
Južna Amerika

Dejstva o opicah Howler

Glavni plen
Sadje, oreški, semena
Habitat
Pragozd in gosta džungla
Plenilci
Jaguar, kače, ptice
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Vojska
Najljubša hrana
Sadje
Tip
Sesalci
Slogan
80% časa porabi za počitek!

Fizične značilnosti opice Howler Monkey

Barva
  • rjav
  • Črna
  • Torej
Tip kože
Lasje
Najvišja hitrost
18 mph
Življenjska doba
15-20 let
Utež
3-9 kg (6,6-20 lbs)

Največja opica novega sveta



Opica, ki zavija, je ameriška opica, znana po svojem ropotajočem kriku. To tuljenje se sliši do tri milje. Opice, ki živijo v Srednji in Južni Ameriki, dosežejo dolžino od 16 do 28 centimetrov. Njihovi repi še 20 ali 30 centimetrov. Vrsta kot celota trenutno ni ogrožena. Toda živijo pod nenehno grožnjo izgubljenega habitata in človeškega krivolova.



3 neverjetna dejstva o opici

  • Opice Howler imajo tribarvni vid, tako kot ljudje!
  • Opici opic, ki tulijo, so do petkrat daljši od njihovih teles!
  • Lajež opice, ki se vrti, zveni zastrašujoče, vendar se redko borijo.

Znanstveno ime opice Howler

Znanstveno ime opice zavijalke je Alouatta palliata. To je novo latinsko in francosko samostalništvo moškega spola. Pomeni: 'Tropsko ameriška zavijajoča opica z repom, ki se uporablja za mahanje skozi drevesa in uživanje sadja.'

Obstaja 15 vrst opic. Njihova vrsta je del družine Atelidae. Drugi bratranci Atelidae so pajkove opice, volnaste opice in volnaste opice. Vse opice v tej družini živijo v Južni in Srednji Ameriki.

Podvrste opic zavijalcev vključujejo kolumbijsko rdečo zavijanje, amazonsko črno zavijanje, opico Maranhao za rdečo roko v Braziliji in opico za črno zavijanje Yucatan iz Gvatemale, Belizeja in južne Mehike.

Videz in vedenje opic Howler

Opiči so večje od vseh drugih opic novega sveta. Zavijalci imajo široke nosnice, ki se odpirajo ob straneh. Na zadku nimajo blazinic, kot imajo druge opice novega sveta.

Ena najpomembnejših lastnosti je njihov rep. Ta rep uporabljajo kot peto roko. Njihov rep se oprime vej, jim pomaga pri zavijanju skozi drevesa in zadržuje hrano. Opice, ki lelijo, imajo tudi dolge, goste dlake z brado. Lasje na lasišču in obrazu so rjavi, črni ali rdeči. Rdeča je njihova najpogostejša barva kot del vrste rdečega tuljenja.



Opič opica

Opiči opice večino svojega življenja preživijo na drevesih. Tam se gugajo od veje do veje in jedo svojo najljubšo prehrano iz listov.

Skupine opic, ki tulijo, običajno vključujejo do 15 odraslih samcev in samic. Znanstveniki svojo skupino imenujejo 'trupa'. En moški alfa prevzame nadzor nad skupino. Ko mladi samci in samice dosežejo zrelost, jih skupina prisili sama. Nato osamljena opica tava po džungli ali celo med ljudmi in opicami pajki, dokler ne najdejo druge skupine, ki bi jih bila pripravljena sprejeti vase.

Zavijanje opic zavijanje je zelo strašljivo, še posebej za ljudi ali živali, ki jih slišijo prvič. Toda te opice so pravzaprav neškodljive. So mirni jedci listov, ki zajočejo, samo da bi se pogovorili. Da bi plenilce oddaljili, na primer ljudi, ki se preveč približajo svoji četi, pikajo od zgoraj. Nikoli ne smete stati pod opicami na drevesih, če se ne želite zmočiti!

Kot že rečeno, imajo opice, ki tulijo, prevladujočega moškega. Imajo pa tudi prevladujočo samico. Moški je šef celotne skupine. Samica mu pomaga vzdrževati vse v redu. Redko se člani zasedbe spopadajo med seboj, čeprav ima večina mrzovoljno dispozicijo. Držijo se tesno skupaj in pazijo drug na drugega. Včasih lahko kratek pljun povzroči poškodbe, na primer ko se moški in ženska spopadata med seboj. Skupine imajo običajno enega samca na vsake štiri samice.

Ker opice, ki prežijo, 80 odstotkov svojega življenja počivajo, naj bi bile najbolj lene opice na svetu. Ti sesalci ne delujejo agresivno okoli ljudi, vendar v ujetništvu ne živijo dobro. Večina opic v ujetništvu neha, neha jesti, ker pogreša svojo skupino. Zaradi tega jih je težko obdržati pri življenju. Se pravi, razen črne opice. Črni tuljavci so nežna podvrsta, ki naredi dobre hišne ljubljenčke.

Zavijanje opic

Opice, ki tulijo, izdajo globok in tih zvok glasneje kot skoraj vse druge kopenske živali. Zvok potuje tri milje, pri čemer je moški glasnejši od samic. Tlajoči zvok oddajo tako, da skozi votlino v preveliki hioidni kosti v grlo vstavijo zrak.

Tuljenje je kritični del njihovega družbenega vedenja. Moški skupine kličejo vsako jutro in noč. Čez dan pokličejo tudi, da se 'pogovorijo' z drugimi člani skupine. Klici lahko drugim članom zasedbe sporočijo, naj več prostora med drevesi. Drugi klici sporočajo skupini, naj se zbliža. Spet drugi napovedo bližnjega vsiljivca ali opozorijo drugega člana skupine, naj se drži stran od svojega zakonca.

Habitati opic

Howlerji živijo večinoma v tropski Mehiki, preostalem delu Srednje Amerike in Južni Ameriki. Bivajo v oblačnih gozdovih, deževnih gozdovih in tropskih suhih gozdovih.

Opiči opice igrajo veliko in pomembno vlogo v ekosistemu deževnega gozda. Ko v gozdu živi več tavcev, tudi več ptic živi. To se zgodi, ker drevesa rodijo več listov in plodov, ko se opice, ki se vrtijo, hranijo z njimi. Z več listov in plodov za vsako drevo sledi več žuželk. Blagodat žuželk lahko nahrani več ptic.



Howler Monkey Diet

Opiči opice so edine živali novega sveta, znane kot folivores. To pomeni, da jedo večinoma listje. Ne jedo pa nobenega lista. Z vsakega drevesa poberejo le najboljše liste. Najboljši listi so tisti z največ beljakovinami in drugimi hranili.

Opiči opice obožujejo sadje. Toda opice pajki to jedo veliko hitreje. Opice pajki ukradejo večino sadja stran, preden opice, ki jih zavijajo, pridejo do njih. Opice Howler poleg sadja občasno tudi kradejo jajca iz kokošnjakov, ko živijo blizu ljudi.

Včasih tavci jedo rastline s toksini v njih. Zaradi tega lahko zboli celotna njihova skupina. Pogosto ubije celo skupino.

Plenilci in grožnje

Glavna grožnja opicam, ki zavijajo, so ljudje. Ljudje uničujejo gozdove, kjer živijo opice. Podirajo drevesa, da bi ustvarili kmetije ali prodali les iz habitata opic. Mnogi ljudje v Srednji in Južni Ameriki radi jedo tudi meso tavcev. Opice, ki tulijo, se ne borijo okoli ljudi, zato so lahek plen. Ljudje tudi ukradejo veliko tavcev stran od svojih vrtov za živalske vrtove ali druge, ki jih želijo kot hišne ljubljenčke. Veliko talilcev v ujetništvu umre.

Ena najbolj groznih groženj opicam, ki talijo, je električna napeljava. Skozi večji del Kostarike tulci umirajo na žičnih žicah ob cestah. Opice poskušajo z žicami doseči druga drevesa. Umirajo tudi na transformatorjih, ki nimajo pokrovov.

Razmnoževanje opic Howler, dojenčki in življenjska doba

Razmnoževanje opic Howler

Ženski tavci imajo svoje prve dojenčke pred četrtim letom. Nosečnost traja šest mesecev. Večina rojstev je namenjena samo enemu otroku naenkrat. Tako kot ljudje imajo tudi tavci dojenčke kadar koli v letu.

Dojenčki

Ker imajo matere samo enega otroka naenkrat, zelo skrbijo za svoje mladiče. Ti dojenčki rastejo zelo hitro. Matere skrbijo zanje prvo leto in jim dajo vso hrano, ljubezen in učenje, ki jih potrebujejo za samostojno preživetje.

Pri približno enem letu morajo mladi zavijači zapustiti svojo skupino. Iz skupine jih izženejo, da bi našli novo. V tem obdobju mladi tavci raziskujejo gozd. Poiščejo drugo skupino, ki bi jih sprejela, ves čas videti zelo žalostno in osamljeno. Mnogi se poskušajo pridružiti ljudem kot njihovi novi skupini. Drugi se poskušajo povezati z opicami pajki. Toda kmalu si morajo vse mlade opice, ki zavijajo, najti svojo vrsto, da jih sprejmejo.

Življenjska doba

V majhnih skupinah, ki živijo visoko na drevesih, večina opic, ki se vrtijo, živi srečno od 10 do 25 let.

Prebivalstvo opic

Znanstveniki štejejo za opice, ki niso ogrožene, za vrsto. Toda ljudje nenehno uničujejo svoj življenjski prostor, zato se to lahko hitro spremeni. Na splošno v naravi ostane približno 100.000 tuljev vseh podvrst.

Kolumbijski rdeči tulec ima največ prebivalcev med vsemi 15 vrstami tavcev. Brazilske opice Maranhao, ki so upale, so zelo ogrožene, tako kot že od leta 1996. Lovili so jih in izgubili življenjski prostor, ki je prizadel njihovo prebivalstvo. Ekologi so leta 2008 našteli le približno 2500 Maranhao redkorojenih tulcev. Od leta 2003 so ekologi kot ogrožene uvrstili tudi Yucatanove črne tuljave iz Gvatemale, Mehike in Belizeja.

Ogled vseh 28 živali, ki se začnejo s H

Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Enciklopedija sesalcev

Zanimivi Članki