Kapucin z belim obrazom

Znanstvena klasifikacija belih obrazov kapucinov

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Primati
Družina
Cebidae
Rod
Cebus
Znanstveno ime
Cebus Capucinus

Stanje ohranjenosti kapucinov z belim obrazom:

Najmanj zaskrbljenost

Lokacija belega kapucina:

Srednja Amerika
Južna Amerika

Dejstva o belih kapucinih

Glavni plen
Sadje, listi, žuželke
Habitat
Visoko tropski gozdovi in ​​mokre nižinske regije
Plenilci
Človek, kače, orli
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Vojska
Najljubša hrana
Sadje
Tip
Sesalci
Slogan
Ena najbolj inteligentnih opic na svetu!

Fizikalne lastnosti kapucina z belim obrazom

Barva
  • Siva
  • Črna
  • Bela
Tip kože
Lasje
Najvišja hitrost
35 mph
Življenjska doba
16-40 let
Utež
2,9-3,9 kg (6,4-8,6 lbs)

Kapucinska opica belolasa laja in kašlja, da opozori druge opice na plenilca na tem območju.



Kapucini z belimi obrazi živijo v družbenih skupinah od 18 do 20 opic. So vsejedi in v naravi živijo približno 30 let. Opice si domove ustvarijo v tropskih zimzelenih in suhih listnatih gozdovih, kjer krošnje ali vrhovi dreves rastejo zelo blizu skupaj. Živijo v Srednji Ameriki, natančneje v Hondurasu, Kostariki, Panami in Nikaragvi. Najdemo jih tudi v Južni Ameriki, predvsem v Kolumbiji in Ekvadorju.



5 neverjetnih dejstev o belih kapucinih!

  • Kapucini z belimi obrazi komunicirajo med seboj s cvrkutom, laježem in piščalkami.
  • Ta vrsta opic je dnevna, kar pomeni, da podnevi najde hrano, ponoči pa spi.
  • Kapucin belega obraza s svojim močnim repom uravnoteži in se obesi na veje dreves.
  • Kapucini z belimi obrazi v ujetništvu lahko živijo do 45 let.

Znanstveno ime kapucina z belim obrazom

Kapucini z belimi obrazi so znani tudi kot panamski kapucini z belo glavo in včasih kapucini z belo grlo. Njihovo znanstveno ime jeCebus capucinus. Te opice pripadajoCebidaedružina in so vMammaliarazred.

Te kapucinske opice so ime dobile po bratih kapucinih v Italiji. Ti bratje so nosili pokrivalo ali pokrivalo, ki je bilo zelo podobno črni krzneni kapici na glavi te kapucinske opice.

Obstaja več vrst kapucinskih opic, vključno s kapucinom Kaapori, kapucinom s klinom in kapucinom s črno kapico.

Videz in vedenje kapucinov z belim obrazom

Te opice imajo na hrbtu in nogah črno dlako, na prsih in obrazu pa belo krzno. Kapucini z belimi obrazi so znani po kapici črnega krzna na glavi. Odrasli moški lahko tehtajo do osem kilogramov, samice pa približno pet kilogramov. Te opice zrastejo v dolžino od 15 do 17 centimetrov, ne da bi vključevali rep, ki je približno enak dolžini telesa. Za referenco osem kilogramov težki kapucin tehta približno enako kot galona mleka. Opica, dolga 17 centimetrov, je nekoliko daljša od kegljišča.

Te opice imajo tako imenovani rep. To pomeni, da lahko opica z repom zgrabi veje dreves in druge predmete. Skoraj kot dodatna roka! Ta rep jim pomaga, da se med premikanjem skozi krošnje dreves obesijo na ude in veje dreves. Bivanje na visokih vejah jim pomaga, da se izognejo plenilcem.

Panamski beloglavi kapucini se lahko zelo hitro premikajo med vejami dreves v svojem življenjskem okolju. Najhitrejša zabeležena hitrost teh opic je 34 mph.

Kapucini z belimi obrazi uporabljajo svoj glas kot način za zaščito pred plenilci. Imajo poseben zvok / lajež, ki ga oddajo, da opozorijo druge opice na območju plenilca. To daje opicam možnost, da gredo višje po drevesih ali pobegnejo z območja.

Kapucini z belimi obrazi so zelo družabni in živijo v skupinah od 18 do 20. Skupina kapucinov z belimi obrazi se lahko imenuje številna imena, vključno z četo, plemenom, tovorom in celo sodom. Zdaj torej veste, da poln sod opic ni le zabavna igra! Večino vojakov belih obraznih kapucinskih opic sestavljajo samice. Vse življenje ostanejo z isto skupino, medtem ko se moški, ko se starajo, selijo iz tropa v trop.



bel obraz kapucin (Cebus capucinus) bel obraz kapucin na drevesni veji

Haputat kapucina z belimi obrazi

Kapucinske opice z belimi obrazi živijo v Srednji in Južni Ameriki, zlasti v tropskih gozdovih Ekvadorja, Paname in Kolumbije. Čete opic živijo visoko v krošnjah dreves, kjer lahko najdejo hrano, se skrijejo pred plenilci in komunicirajo z drugimi v svoji skupini.

Za preživetje potrebujejo podnebje z visoko vlažnostjo. Če kdaj zagledate fotografijo opice kapucina belega obraza, ki štrli z jezikom; ni nesramno. Ta opica drži jezik ven, da omogoči izhlapevanje vlage, kar jim pomaga, da se ohladijo v posebno suhi sezoni.

Kapucinska dieta z belimi obrazi

Kaj jedo panamski kapucin belega obraza? Te opice so vsejedi, zato jedo meso in rastline. Jedo oreščke in sadje, kot so fige in mango. Listi, žuželke, kuščarji , na meniju pa so tudi ptice. Poleg tega včasih jedo drevo podgane kot je pikasta trnasta drevesna podgana.

Znanstveniki so opazili, da so te opice z belo glavo pripravljene jesti različno hrano - tudi neznano sadje ali žuželko, ki je še nikoli niso videli. Skratka, te opice bodo poskušale jesti vse, kar najdejo v svojem življenjskem okolju.

Beli obrazi kapucinskih plenilcev in grožnje

Kot večina manjših živali ima tudi kapucinska opica z belimi obrazi več plenilcev. Lovijo jih kače , kot sta drevesa boa constrictor in lancehead snake. Drugi plenilci vključujejo orli , jaguarji , Kajman , in ocelots .

Kot vidite, ima večina teh živali enostaven dostop do dreves, kjer živi ta opica. Orel se lahko naleti navzdol, da napade kapucina z belimi obrazi, ali pa jaguar sledi enemu drevesu, da ga ujame in poje. Opica se lahko povzpne z drevesa, da si v zalivnici privošči hladno pijačo, samo da jo ujame Kajman .

Čeprav je prva opica te opice pred plenilcem pobegniti, se včasih vsi člani čete zberejo, da bi se poskušali ubraniti vsiljivega plenilca.

Opicam kapucinov z belimi obrazi grozi tudi izguba habitata zaradi krčenja gozdov. Poleg tega jih včasih lovijo ljudje, ki jih želijo ujeti, da bi jih prodali kot eksotične hišne ljubljenčke. Vendar je stanje ohranjenosti te opice Najmanj zaskrbljenost . Čeprav je njihovo prebivalstvo na splošno stabilno, si ga prizadevajo povečati. Skupine za zaščito prosto živečih živali in živalski vrtovi redijo kapucine z belimi obrazi, da bi povečali njihovo število.



Razmnoževanje belih kapucinov, dojenčki in življenjska doba

Moški in ženske kapucinske opice z belimi obrazi imajo vsako sezono razmnoževanja (od januarja do aprila) različne partnerje. Ko so samice pripravljene na parjenje, moški slišijo posebne žvrgoleče zvoke. Kapucinka belega obraza je noseča približno 160 dni in ima samo enega otroka. Živo rodi otroka, ki tehta le nekaj unč, mati kapucin pa skrbi za otroka.

Otroška opica se imenuje dojenček in lahko vidi že od rojstva. Opica dojenčka doji od svoje matere dva do štiri mesece in približno šest mesecev življenja leži na materinem hrbtu. Ko dopolni štiri mesece, se opica nauči, kako najti svoje žuželke, sadje, oreške in drugo hrano. Zanj skrbi in ga ne poučuje le mati, temveč tudi druge opice v četi. Ta opica potrebuje vsaj štiri leta, da postane popolnoma neodvisna.

Kapucin z belimi obrazi v naravi se mora soočiti s plenilci, izgubo habitata in krivolovom ljudi. Njegova povprečna življenjska doba je približno 30 let. Kapucin z belimi obrazi, ki ga hranijo v živalskem vrtu ali rezervatu za prosto živeče živali, lahko živi tudi od 45 do 50 let. Najstarejši belega kapucina je doslej dopolnil 54 let.

Ko se te opice starajo, so bolj dovzetni za črevesne zajedavce, ki lahko povzročijo strašno bolezen ali smrt.

Populacija belopoltih kapucinov

Po zadnjem štetju leta 2007 naj bi bilo okoli 54.000 opic kapucinskih belcev. Njeno ohranjeno stanje je Najmanj zaskrbljenost .

Vendar pa se populacija te živali zmanjšuje zaradi krčenja gozdov in drugih groženj, zato v različnih živalskih vrtovih obstajajo rejski programi in rezervati za prosto živeče živali, ki spodbujajo populacijo.

Oglejte si vse 33 živali, ki se začnejo z W

Zanimivi Članki