Wombat

Znanstvena klasifikacija Wombat

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Diprotodontija
Družina
Vombatide
Rod
Volemys
Znanstveno ime
Schizophyllum

Status ohranjanja bombaža:

Ogroženi

Lokacija Wombata:

Oceanija

Dejstva o bombažu

Glavni plen
Trava, grmičevje, korenine
Habitat
Gozdna in obalna grmovna zemljišča
Plenilci
Dingo, Fox, Divji psi
Prehrana
Rastlinojede živali
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Samotno
Najljubša hrana
Trava
Tip
Sesalci
Slogan
Večino dneva preživi pod zemljo!

Fizične značilnosti wombata

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Torej
Tip kože
Krzno
Najvišja hitrost
25 mph
Življenjska doba
20-26 let
Utež
20-35 kg (44-77 lbs)

Wombati imajo kocke v obliki kocke, s katerimi označujejo svoja ozemlja.



Wombats so močne male vegetarijanske živali, ki živijo samo v Avstraliji in na Tasmaniji. So torbarji, kar pomeni, da dojenčke po rojstvu nosijo v vrečki. Wombati so odlični kopači in ustvarjajo predore in rove, v katerih živijo. Njihov prebavni sistem je tako počasen, da lahko prebavi hrano traja do dva tedna. Čeprav so vombati videti kot lahke tarče, imajo trde hrbtne strani, s katerimi lahko plenilcem preprečijo, da bi jih pojedli.



5 dejstev o wombatu

• Wombati živijo v podzemnih jamah, ki jih kopajo sami

• Wombat dojenčki se radi igrajo in bodo veliko časa in energije porabili za zabavo

• Nekateri vombati lahko trajajo tedne ali celo mesece, ne da bi kdaj pili vodo

• Avstralci vsak 22. oktober praznujejo dan bombaža v čast tem živalim

• Mladi vombati živijo v materinih vrečkah približno šest mesecev

Znanstveno ime Wombat

Beseda „wombat“ izvira iz avstralskega aboridžinskega imena teh živali, bodisi „vomat“ bodisi „wombac“, ki je v angleščini postalo „wombat“. V Avstraliji in na Tasmaniji živijo tri vrste vomatov. To so navadni vombat, severni vombat z dlakavim nosom in južni vombat z dlakavim nosom.

Znanstveno ime navadnega vombata je Vombatus ursinus. Beseda 'Vombatus' pomeni vombat, 'ursinus' pa medvedju. Severni vombat z dlakavim nosom je Lasiorhinus krefftii, južni vombat z dlakavim nosom pa latifron Lasiorhinus. 'Lasio' pomeni poraščen, 'rhinus' pa nos, ki se uporablja za opisovanje teh vombatov z lasmi na nosu. „Krefftii“ temelji na Gerardu Krefftu, ki je bil deset let direktor avstralskega muzeja, od 1864 do 1874. Izraz „latifroni“ pomeni široko skrita ali širokokrvna.



Videz in vedenje bombaža

Wombati so težkega, trpežnega videza in so videti kot majhni, sivi, rjavi ali rjavi medvedi. Imajo kratko, gosto krzno, ki je dovolj dolgo, da jim zagotavlja določeno zaščito, vendar dovolj kratko, da se ne napolnijo s plevelom in umazanijo. Njihova trikotna ušesa se držijo na glavi in ​​imajo majhne trmaste repove.

Te živali imajo kratke, močne noge, ki imajo na sebi velike, težke kremplje, ki jih lahko vombati uporabljajo za kopanje. So torbarji, zato imajo samice vrečke, v katerih vzgajajo dojenčke, toda vrečke so obrnjene nazaj, proti repom, tako da se dojenčki ne zasujejo z umazanijo, ko njihove matere kopljejo rove in luknje.

Wombati so dolgi od 80 do 129 cm in tehtajo od 14 do 36,29 kg. To je približno enaka teža kot polnoletni prinašalec labradorcev, vendar na kratkih nogah, zaradi katerih vombat ne stoji višje od kolen odrasle osebe. Največji vombat doslej je tehtal 40 kilogramov, približno enako težo kot novorojeno tele. Živel je v parku divjih živali v Avstraliji in bil znan kot 'Patrick'.

Običajni vombati običajno živijo sami v posameznih jamah. Dlakavi noseki imajo lahko velik vkop z drugimi tovrstnimi vrstami. Te jame so lahko dolge skoraj 30 metrov in imajo kar 20 vhodov. Skupino vombatov imenujemo mafija ali kolonija.

Vombati so ponavadi sramežljivi nočni. Ljudje lahko živijo na istem območju in kljub temu nikoli ne vidijo vombata, saj se te živali običajno skrivajo pred nevarnostmi. Kljub svoji sramežljivosti so lahko v nekaterih situacijah zelo agresivni, zlasti v času vzreje, ko se bodo ugriznili in opraskali. Resnični spopadi so redki in navadno bo vombat, ki izgubi boj, raje odšel, kot da bi se poškodoval.

Vombati imajo na hrbtni strani debelo plast hrustanca. Če plenilec poskuša napasti vombat, se bo odpravil v svojo jamo, plenilec pa bo napadel le zadnji del. Napadajoča žival običajno ne more ugrizniti tega trpežnega hrustanca, zato maternica uide nevarnosti. Vombat lahko tudi z zadnjimi nogami brca plenilca, pri čemer ga pogosto poškoduje s težkimi hrbtnimi kremplji.

Wombat stoji v travi

Wombat Habitat

Wombati živijo samo v Avstraliji ali na Tasmaniji. Njihov domet je omejen na odseke jugovzhodne Avstralije ob obali ter Tasmanijo in otok Flinders. Včasih so pokrivali več ozemelj, vendar se je njihovo število in ozemlje zmanjšalo zaradi sporov z ljudmi in okoljskih bojev. Wombate lahko najdemo na odprtih območjih tako v gorah kot na ravnih tleh, če je dovolj prostora, da lahko kopajo svoje jame.

Nočni vombati čez dan spijo v svojih jamah in ponoči prihajajo ven, da se nahranijo. Ker so nočni, jih ljudje redko vidijo. Njihove jame so težavne za živinorejce, saj lahko poškodujejo živino, zato se jih lahko rejci, ki na njihovi zemlji odkrijejo vombate, poskušajo znebiti.

Wombat Diet

Wombats so vegetarijanci, ki jedo večino različnih rastlin, ki rastejo na njihovih ozemljih. To vključuje kopjasto travo, snežne grme, zelišča, korenine, drevesa, grmičevje, glive, kot so gobe, lubje, grmičevje, mah, pohodniške rastline in listje. Raje imajo nežne mlade rastline, vendar bodo jedli skoraj vse, ko jih bodo našli, vključno z zelenjavo, ki jo gojijo ljudje. Če pride do suše, bodo med travami kopali vombate, da bi dosegli travo, da bi jo pojedli.

Vombati potrebujejo manj hrane kot druge živali enake velikosti, ker imajo zelo počasen metabolizem. To pomeni, da jim ni treba porabiti toliko časa za iskanje hrane, kar jim omogoča prihranek energije. Razvili so tudi sposobnost, da preživijo kar dva tedna svojo hrano, tako da svojim telesom dajo čas, da iz hrane, ki jo jedo, izvlečejo čim več hranil.

Ker živijo v zelo suhem podnebju, so vombati z dlakavim nosom prilagojeni, da gredo dlje časa, ne da bi morali piti vodo. Večino svojih potreb po vodi zadovoljijo z vodo, ki jo dobijo iz rastlin, in z rosanjem rose. Običajni vombati bodo iskali vodo za pitje. Vsi vombati uživajo v pitju po dežju in bodo iskali luže in bazene.



Plenilci wombata in grožnje

Wombate lovi več različnih plenilcev, vključno dingoji , lisice , in Tasmanski hudiči . Mlade vombate tudi plenijo orli in sove . Na mnogih področjih psi ubiti vombate. Ljudje so ena največjih groženj za vombate, saj jih veliko ljudi kot škodljivce ali varminte lovi, ujame in zastrupi, da se jih reši. Čeprav so maternice zdaj zaščitene na večini njihovega ozemlja, ostajajo območja, kjer jih ljudje redno ubijajo.

Tudi druge živali se z vombati potegujejo za nekaj virov, ki so na voljo na območjih, na katerih živijo. Zajci , ovce , in govedo so vse živali, ki so jih ljudje uvedli in zdaj izganjajo maternice s svojih naravnih ozemelj. Ne samo, da jedo isto hrano, ampak se bodo zajci, če bodo le lahko, preselili v brbončke vombatov, govedo pa jih bo uničilo, če jih bodo stopili.

Stradanje ubije veliko žensk, zlasti v sušnih letih. Druga resna grožnja za vombate je prisotnost cest. Vombate ponoči rutinsko ubijajo avtomobili, saj jih je v temi težko opaziti. Vsako leto pobijejo na stotine, tako odraslih kot dojenčkov.

Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) navadni vombat uvršča med živali najmanj zaskrbljujočega (LC), kar pomeni, da na tem mestu ni zaskrbljenosti, da bi izumrli. Kot najmanj zaskrbljujoč je naveden tudi južni dlakavi nosek. Vendar pa velja, da je severni vombat z dlakavim nosom kritično ogrožen, saj jih je v naravi preživelo le približno 500.

Razmnoževanje bombaža, dojenčki in življenjska doba

Vombati so običajno zreli in lahko dojenčke rodijo do dveh let. Nimajo določene vzrejne sezone. Ko je samica pripravljena na vzrejo, bo svoje kocke raztresela po območju, kjer živi. Na teh kockah so feromoni, ki signalizirajo, da je pripravljena na vse samce na tem območju. Par se bosta zbrala za vzrejo, nato pa se bosta ločila in mati bo sama vzgojila otroka, ki se mu reče joey.

Vombat je torbast, kar pomeni, da imajo samice vrečke, v katerih nosijo svoje dojenčke, ko se rodijo. Čas brejosti je od 20 do 22 dni in običajno povzroči le enega samega veselja. Ko se otrok rodi, je majhen, nemočen, slep in približno velik kot fižol. Sama ne more preživeti. Po rojstvu se Joey odpravi do materine vrečke in se povzpne noter, kjer bo ostal do šest mesecev. Takrat je pripravljen na pojav in začne raziskovati svet, vendar se bo zaradi varnosti ali udobja spet povzpel v torbico in ostal pri materi še eno leto.

Vombati običajno živijo od 5 do 20 let v naravi, čeprav je znano, da so ujetniki v ujetništvu stari tudi do 30 let. Pogosto divji vombati postanejo žrtev plenilcev, bolezni, stradanja ali pa jih ponoči udarijo avtomobili.

Prebivalstvo Wombat

Število vombatov, ki živijo v naravi, ni znano. Običajnih maternic je veliko, vendar trenutno ni ocen, koliko jih je. Vrste so navedene kot najmanj zaskrbljujoče, kar pomeni, da njihovo število zadostuje za njihovo vzdrževanje.

Po ocenah števila južnih dlakavih nosečkov je njihova populacija nekje med 100.000 in 300.000. Tudi ti so navedeni kot vrsta, ki najmanj skrbi. Število severnih dlakavih nosov je bolj znano, saj živijo v zelo majhnem predelu divjine na jugovzhodu Avstralije. Zaradi prizadevanj za ohranjanje se ta vrsta povečuje, vendar jih je v tem trenutku še vedno manj kot 500 in še naprej veljajo za kritično ogroženi .

Oglejte si vse 33 živali, ki se začnejo z W

Zanimivi Članki