Gorska gorila

Znanstvena klasifikacija gorskih goril

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Mammalia
Naročilo
Primati
Družina
Hominidae
Rod
Gorila
Znanstveno ime
Gorila Berengei Berengei

Stanje ohranjenosti gorske gorile:

Ogroženi

Lokacija gorske gorile:

Afriko

Dejstva o gorski gorili

Glavni plen
Listi, semena, zelišča
Habitat
Tropski gozd in džungle v gorskih regijah
Plenilci
Človek, Leopard
Prehrana
Vsejed
Povprečna velikost legla
1.
Življenjski slog
  • Socialni
Najljubša hrana
Listi
Tip
Sesalci
Slogan
V gorah najdemo osamljene populacije!

Fizične značilnosti gorske gorile

Barva
  • rjav
  • Siva
  • Črna
Tip kože
Lasje
Najvišja hitrost
25 mph
Življenjska doba
35-50 let
Utež
204-227 kg (450-500 lbs)

Velika, a nežna, ostra, a sočutna gorska gorila je zanimiv kontrast skrajnosti.



Ti veliki moteči velikani prebivajo globoko v oblačnih gozdovih osrednje Afrike. Gorske gorile kažejo močno inteligenco in bogato čustveno in družabno življenje. Kot eden najbližjih sorodnikov človeštva ponujajo čudovit vpogled v naš lastni razvoj in razvoj. Kljub mirnemu obstoju pa gorske gorile zdaj ogrožajo človeški poseg in podnebne spremembe.



Dejstva o gorski gorili

  • Na podlagi ene metrike velikosti genoma gorile delijo približno 98,4 odstotka iste DNK s človekom. To je le nekoliko nižje od 98,7-odstotne podobnosti med šimpanzi in ljudmi.
  • Posamezne gorske gorile lahko prepoznamo po obliki in vzorcih nosu, tako kot ljudi po prstnih odtisih. Nobena gorila nima enakih vzorcev.
  • Zaradi srebrne črte las na hrbtu odraslih gorskih goril so znani tudi kot srebrniki.
  • Otroške gorske gorile se v prvih dveh ali treh letih svojega življenja držijo svoje matere.
  • Vonj je pomemben vidik komunikacije gorile. Vonji lahko signalizirajo bližnje grožnje plenilcev ali reproduktivno razpoložljivost samic.

Znanstveno ime gorske gorile

Znanstveno ime gorske gorile jeGorila beringei beringei. Pravzaprav je ena od dveh podvrst vzhodna gorila - drugo pa je vzhodna nižinska gorila ali Grauerjeva gorila. Čeprav so iste vrste, so ločene po geografskih preferencah in se običajno ne križajo.

Najbližje sorodna živa vrsta je zahodna gorila . Nekoč je bila klasificirana kot tretja podvrsta znotraj skupine vzhodne gorile, vendar je genetska analiza pokazala dovolj razlike, da bi upravičila ločeno označbo vrste.

Gorska gorila pripada isti družini,Hominidae, kot šimpanzi , orangutani , in ljudje , zaradi česar je za nas nekoliko daljni bratranec. Čeprav je težko natančno določiti datum, se je zdelo, da so se skupni predniki ljudi in goril razdelili pred približno devetimi do desetimi leti. To je približni čas, ko sta se gorila in človeški evolucijski rod razšli.

Videz gorske gorile

Gorska gorila je velik, močan primat z dolgimi rokami, ravnim nosom, podolgovato, skoraj stožčasto glavo in velikim, nabreklim trebuhom. Dlake so skoraj popolnoma črne ali rjavkaste barve, vendar imajo starejši moški po hrbtu tudi srebrno ali belo žico. Stopala, roke, obraz in prsi so popolnoma plešasti.

V primerjavi s tesno povezano vzhodno nižinsko podvrsto ima gorska gorila daljše lase, krajše roke in večjo postavo. To jim omogoča, da živijo v hladnejših razmerah, ki včasih ponoči padejo pod ledišče.

Tipična gorska gorila je visoka okoli štiri do šest metrov, ko stoji na dveh nogah. To je približno velikost tipične osebe. Zaradi velike količine pa lahko tehtajo 300 do 500 kilogramov. Moška gorila je običajno večja od samice in tehta do dvakrat toliko. Skupaj je gorska gorila drugi največji primat na svetu, le za tesno povezano vzhodno nižinsko gorilo.



gorska gorila (Gorilla beringei beringei) obraz gorske gorile v krtači

Vedenje gorske gorile

Gorska gorila ima edinstven način gibanja, znan kot hoja z zglobi. To pomeni, da hodi naokrog na vseh štirih okončinah z zvitki na tleh. Vendar pa je sposoben tudi omejen čas hoditi na dveh nogah. Njene roke so zelo spretne in sposobne prijeti, trgati in vleči z natančnostjo, ki jo presegajo samo ljudje.

Tako kot druge velike opice tudi gorska gorila velja za eno najbolj inteligentnih bitij na planetu. Menijo, da so sposobni samorefleksije, uporabe orodij in skrbnega načrtovanja. Intenzivne študije goril v ujetništvu, kot je dobro znani 'Koko', so pokazale, da lahko posamezniki z nekaj spretnosti razumejo in uvedejo znakovni jezik. So tudi zelo družbena bitja, ki se znajo smejati, žalovati in razvijati močne navezanosti na druge. Njihovo socialno vedenje je zapleteno in prefinjeno. Nega je pomemben vidik družbenih vezi. Ne samo, da gorile ne pušča umazanije in zajedavcev, ampak tudi krepi pomembne odnose znotraj večje skupine.

Gorile živijo v majhnih skupinah, imenovanih četa, ki lahko včasih preseže 20 osebkov. Te skupine sestavljajo en sam prevladujoči moški, več samic in mladi potomci. Prevladujoči moški je starejša odrasla oseba, ki vsem članom zagotavlja organizacijo in zaščito. S samicami ima skoraj izključne plemenske pravice. Ta vzrejna konfiguracija je znana kot harem. Včasih lahko skupino spremlja nekaj mlajših moških (običajno sin ali bratje vodje), ki pa so podrejeni dominantnemu samcu. Podrejeni moški se bolj verjetno razpršijo iz čete, če ne morejo doseči reproduktivnega uspeha. Lahko se odpravijo sami ali ustanovijo začasne samohorske samohrane skupine.

Gorile imajo večino časa precej umirjeno in mehko osebnost, če pa zaznajo grožnjo, lahko samci postanejo precej agresivni, tako da udarijo po prsih in zastrašujoče zagrmijo. Za posredovanje svojih zapletenih želja in čustev imajo gorske gorile približno 25 različnih vrst vokalizacij, ki izražajo vse od alarma do radovednosti. Tako kot ljudje tudi telesna drža in stik z očmi pomagata olajšati komunikacijo.

Gorila je večinoma kopensko bitje, ki se drži zemlje, vendar ima omejeno sposobnost plezanja na drevesa, ki bodo podpirala njegovo težo. Zaradi svoje manjše velikosti so mlade gorile nekoliko spretne plezalke na drevesa. Tako odrasli kot otroci lahko spijo v gnezdiščih na tleh ali drevesih. Gorska gorila je najbolj aktivna podnevi, ponoči pa spi. Čez dan ima tudi občasne odmore za počitek in igranje. Celoten obseg ene skupine lahko obsega do 16 kvadratnih kilometrov.

Habitat gorske gorile

Gorska gorila naseljuje zelo ozko območje v osrednji Afriki. Glavna populacijska središča najdemo v narodnem parku Mgahinga Gorilla in nepreglednem narodnem parku Bwindi v Ugandi, narodnem parku vulkanov v Ruandi in narodnem parku Virunga v Demokratični republiki Kongo. Kot že ime pove, ima podvrsta raje gozdnata območja gorskih habitatov med 8.000 in 13.000 čevljev. Njihovi najpogostejši habitati so deževni gozd, bambusov gozd, podalpska travišča in mešani gozdovi.

Dietna gorska gorila

Gorske gorile se pogostijo z več različnimi okusnimi rastlinami, vključno s koreninami, sadjem, cvetjem, listi in lubjem dreves. Čeprav so večinoma rastlinojede, je bilo znano, da jedo žuželke če ni nobene druge možnosti hrane. Natančna prehranska sestava je odvisna od raznolikosti lokalnih rastlin in dreves, ki so na voljo.

Gorile preživijo približno četrtino dneva, ko uživajo do 75 kilogramov hrane. S svojimi dolgimi črevesji in edinstvenimi molarji so posebej prilagojeni za prehranjevanje in razgradnjo rastlinskih snovi. Gorile imajo tudi pomembno vlogo pri razprševanju semen po okolju.



Plenilci gorskih goril in nevarnosti

Zaradi velike velikosti in moči ima gorska gorila v naravi malo naravnih plenilcev. Samo velike živali, kot so leopardi in krokodili znano je, da rutinsko ubijajo samotne gorile, zlasti otroke in dojenčke gorile. Noben plenilec pa ni dovolj močan, da bi lahko prevzel celotno združeno četo.

Z malo naravnimi plenilci je največja grožnja njihovemu preživetju človeška dejavnost, vključno z vojskovanjem, nezakonitim lovom in izgubo habitata zaradi rudarstva, kmetijstva in industrije. Kmetijska praksa, znana kot poševnica in opeklina, pri kateri kmetje očistijo zemljo tako, da odganjajo rastlinje, še posebej škoduje habitatu gorske gorile. In ker so si ljudje in gorile tako podobni, ni redko, da bolezni med trenutki tesnega stika preskočijo med vrstami. Podnebne spremembe bodo še poslabšale nevarnost spreminjajočega se okolja, na katerega se bo morala gorila prilagoditi.

Zaradi krhke družbene organizacije gorskih goril lahko smrt vodilnega moškega močno vpliva na skupino in razkrije celotno družbeno strukturo. Če takoj ni na voljo ustrezne zamenjave za vodjo, se lahko skupina trajno loči.

Razmnoževanje gorske gorile, dojenčki in življenjska doba

Razmnoževanje gorile ima veliko skupnih vidikov s človeško reprodukcijo. Samice imajo enako devetmesečno obdobje brejosti. Običajno rodijo samo enega dojenčka naenkrat. In lahko se parijo vse leto in ne eno sezono. Vendar pa za razliko od ljudi gorile lahko rodijo le enkrat na vsaka leta zaradi daljših razvojnih časov potomcev in stresa na materinem telesu.

V primerjavi z zrelejšo gorilo je novorojenček presenetljivo majhen. Iz maternice tehta le približno štiri kilograme. Od trenutka rojstva je novorojenček skoraj neločljivo povezan z mamo, na katero se bo oklepal prva dve ali tri leta svojega življenja. To je tudi približno to, kako dolgo traja, da otroka tudi popolnoma odstavimo.

Skoraj ves mladostniški čas se gorila začne učiti dragocenih komunikacijskih in socialnih veščin s pogostimi igrami, kot sta lovljenje in rokoborba. Nega in oskrba sta primarni odgovornosti matere, vendar ima celotna četa zanimanje za vzgojo otroka.

Moške gorile začnejo svoje odraslo življenje s čisto črnimi lasmi. Ta lastnost jim je prinesla ime blackbacks. Vendar pa na približno 12 letih običajno razvijejo srebrno žico las na hrbtu in bokih. Ti moški so znani kot srebrniki. So zelo zaščitniški do lastnega reproduktivnega uspeha. Če se samica in njen dojenček pridružita novi skupini, lahko prevladujoči moški ubije otroka, da bi samico spet spodbudil k vzreji, da lahko začne roditi svoje otroke.

Običajno traja vsaj desetletje, preden posameznik doseže popolno spolno zrelost. Gorska gorila lahko v naravi živi približno 35 let, vendar so dokumentirane življenjske dobe, stare do 50 let.

Prebivalstvo gorske gorile

Gorske gorile so bile nekoč nekoliko razširjene po gorah osrednje Afrike, vendar je število prebivalstva strmo padalo od 20. stoletja. Na svetu je ostalo približno tisoč gorskih goril (in približno 5.000 pripadnikov vzhodne vrste gorile). Polovica jih živi v gozdovih Virunga.

Zahvaljujoč skrbnim prizadevanjem za ohranjanje se je število gorskih goril pokazalo, da se izboljšuje, potem ko je število padlo kritično ogroženi ravni. The Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) Rdeči seznam jih zdaj uvršča med samo ogroženi . Še vedno pa jim grozi nenehno ogrožanje.

Stabilnejša politična klima v regiji bi dramatično izboljšala možnosti za dolgoročno preživetje podvrste - in s tem tudi poskuse preprečiti poseganje in lovljenje ljudi v regiji. Afriške vlade so začele dejavneje sodelovati pri ohranjanju svojih avtohtonih vrst in jim dajejo upanje v morebitno prihodnost.

Oglejte si vseh 40 živali, ki se začnejo z M

Zanimivi Članki