puran

Turčija Znanstvena klasifikacija

Kraljestvo
Animalia
Fil
Chordata
Razred
Ptice
Naročilo
Galiforme
Družina
Phasianidae
Rod
Meleagris
Znanstveno ime
Meleagris

Turški status ohranjenosti:

Najmanj zaskrbljenost

Turčija Lokacija:

Srednja Amerika
Severna Amerika

Dejstva o Turčiji

Glavni plen
Žuželke, oreški, semena, jagode
Razpon kril
150-180 cm (59-71in)
Habitat
Gozd, grmičevje in travnate ravnice
Plenilci
Lisica, kača, rakun
Prehrana
Vsejed
Življenjski slog
  • Jata
Najljubša hrana
Žuželke
Tip
Ptica
Povprečna velikost sklopke
8.
Slogan
Tesno povezano s fazanom in piščanci!

Turčija Fizične značilnosti

Barva
  • rjav
  • Rumena
  • Mreža
  • Modra
  • Črna
  • Bela
  • Zelena
Tip kože
Perje
Najvišja hitrost
6 mph
Življenjska doba
1-10 let
Utež
3-11 kg (6,6-24 lbs)

Puran je velika ptica, ki je tesno povezana z drugimi divjadnimi pticami, kot so fazani, piščanci in prepelice. Puran je v zahodnem svetu zaslovel kot poseben obrok ob velikih družinskih priložnostih, vključno z božičem in zahvalnim dnevom.



Kljub svoji veliki velikosti so purani presenetljivo spretni letaki in jih je mogoče videti, kako letijo pod gozdnimi krošnjami in iščejo nekje, da bi se naselili. Čeprav purani gnezdijo na drevesih, jih najpogosteje najdemo v odprtih gozdovih, gozdovih in travnikih.



Obstajata dve različni vrsti purana, ki sta divji in purani z ocelacijo. Divji puran se naravno nahaja v odprtih gozdovih Severne Amerike in je najtežja vrsta divjadi. Ocelan puran najdemo v jugovzhodni Mehiki in čeprav je enak velikosti kot divji puran, je ocelan puran približno polovico teže divjega purana.

Divji puran je velika okrogla ptica, ki ima dolge tanke noge s tremi prsti na vsaki nogi, da pomaga uravnotežiti in praska po umazaniji. Moški divji puran ima rdečo glavo in grlo brez perja, ki ima na sebi majhne izrastke, znane kot karunkule.



Ocelated puran je bolj elegantnega videza in, čeprav je tesno povezan z divjim puranom, je ocelan puran po videzu zelo podoben samici pava. Ocelan puran ima ozko telo in dolge noge, samci pa imajo vratu in glave brez perja, ki so lahko rdeče ali modre barve in so pogosto bolj subtilni kot moški divjih puranov.

Puran je vsejeda žival, kar pomeni, da jedo rastline in rastlinske snovi ter druge živali. Puran jedo predvsem oreščke, semena, sadje, jagodičevje in žuželke, ki jih pogosto najde med praskanjem po gozdnih tleh. Puran poje tudi majhne plazilce, dvoživke in celo glodalce, če bo dobil priložnost.

Kljub svoji veliki velikosti imata obe purani v svojem naravnem okolju številne plenilce. Lisice, kače, rakuni, divje mačke in ljudje so najpogostejši plenilci purana.



Med sezono parjenja moški purani zaslišijo, da bi poskusili pritegniti puranko za parjenje. Samica purana najde nekje varno, da si ugnezdi gnezdo in odloži med 6 in 12 jajčec, ki se izležejo po približno mesecu inkubacije.

Danes je puran eno najbolj priljubljenih vrst mesa, ki ga jemo ob svečanih priložnostih in ga v velikem številu gojijo po zahodnem svetu. Zdi se, da vsako leto v ZDA gojijo več kot 250 milijonov puranov!

Ogled vseh 22 živali, ki se začnejo s T

Viri
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Žival, dokončni vizualni vodnik po divjih živalih sveta
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Svetovna enciklopedija živali
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Enciklopedija živali Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas ogroženih vrst
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ilustrirana enciklopedija živali
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Enciklopedija živali
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Enciklopedija ptic

Zanimivi Članki